marți, 15 martie 2016

Mai multa energie pentru viata mea

Intotdeauna am fost preocupata sa obtin maximum de beneficii cu minimum de efort. Adica sa traiesc si sa muncesc eficient. Asta se poate face nu numai in viata profesionala ci si in viata personla, viata noastra de zi cu zi.
Cea mai mare parte a cheltuielilor se fac cu hrana de zi cu zi. Aici e mai greu de redus suma cheltuita zildic, saptamanal, lunar. Doar daca nu strangi cureaua in detrimentul sanatatii. Cheltuielile se pot restrange simtitor, spectaculos chiar, intr-o alta directie: cea a consumului de energie. Se poate incepe usor si simplu cu achizitionarea de aparatura electrocasnica si electronica din clase superioare de consum, becuri economice, orice poate avea un randament cat mai mare si un consum cat mai mic. Pasul urmator il constituie reabilitarea termica a locuintei.
De câţiva ani, în mai toate oraşele ţării, putem vedea blocuri care trec prin procese de reabilitare termică. De multe ori se face treaba de mântuială, pentru că fie sunt contractate firme neserioase, fie costul lucrării este prioritar în faţă calităţii lucrării, urmările fiind logice, uşor de dedus. Cu toate acestea, la nivel teoretic cel puţin, că să discutăm pe o situaţie ideală, o lucrare de reabilitare termică a unui bloc aduce cu sine îmbunătăţiri considerabile în consumul de energie pentru încălzirea apartamentelor din blocul respectiv.

Pentru că aceste lucrări de reabilitare să fie efectuate cu eficientă, se impune în prealabil un audit energetic. În urmă auditului energetic, realizat de doar de auditori energetici atestaţi gradul I, care este un procedeu care determina caracteristicile termice şi energetice ale unei clădiri, se emite un raport de audit energetic. Raportul va prezenţa, pe lângă rezultatele analizelor efectuate, şi soluţiile recomandate pentru că reabilitarea construcţiei să se facă corect, atât economic, cât şi tehnic. Preţurile unui audit energetic variază în funcţie de complexitatea acestuia şi de mărimea construcţiei analizate.

Lucrările de reabilitare termică ale unui bloc pot fi realizate fie de către o firma contractată direct de către asociaţia de locatari, fie de o firma contractată de primărie în urmă unui program de reabilitare a blocului, fie prin fonduri europene, un caz un pic mai complicat, dat fiind faptul că acesta presupune o documentaţie consistentă.

După ce lucrările de reabilitare sunt terminate, legea 153/2013 obligă eliberarea unui certificat energetic, altfel procesul-verbal de recepţie al lucrărilor poate fi nul. Un astfel de certificat energetic, un document valabil 10 ani care atestă performanţă energetică a unei clădiri, îţi arată ce calificativ de performanţă energetică a obţinut clădirea. Calificativele variază de la G (ce presupune un consum de energie de peste 820 kWh/m2/an) către A (ce presupune un consum de energie de până în 125 de kWh/m2/an). Preţul unui certificat energetic diferă în funcţie de tipul clădirii analizate şi de mărimea acesteia.

Iată că reabilitarea termică a unui bloc nu presupune, aşa cum probabil mulţi s-ar gândi, doar placarea cu polistiren a pereţilor exteriori ai clădirii şi montarea geamurilor de tip termopan, ci mult mai multe lucruri. Posibilităţi există, trebuie doar să ştii ce şi cum să alegi. 


Dacă vrei să vinzi sau să închiriezi un imobil, este obligatoriu conform legii 159/2013 să deţii şi să pui la dispoziţia viitorului proprietar un certificat energetic al clădirii.
certificat energetic1. Ce este certificatul de performanţă energetică şi le ce foloseşte
Certificatul enegetic este un document evaluator eliberat doar de către o firma specializată, care evaluează performanţa energetică a unei clădiri şi o încadrează într-o clasă de performanţă energetică, de la clasa A – imobilele cu cel mai scăzut consum de energie, până la clasa G , reprezentând cel mai mare consum specific de energie.
Neprezentarea certificatului energetic la încheierea unei tranzacţii imobiliare atrage de la sine anularea contractelor sau chiar judecată în instanţa.
2. Ce etape trebuie parcurse pentru a obţine un certificat
Certificatul se solicită de către proprietarul imobilului, şi se efectuează prin intermediul unei echipe de auditori energetici.
Se contactează firma de specialişti şi se stabileşte data vizitei la construcţie.
Se prezintă dosarul conţinând actele necesare eliberării certificatului.
Se realizează şi predă certificatul de către firma specializată.
3. Documentele necesare eliberării certificatului
• Copie după schiţa apartamentului
• Planurile de arhitectură
• Anul în care a fost construit imobilul
4. Auditorii energetici
Certificatul energetic este întocmit de către o echipă de auditori atestaţi. Echipa se deplasează la faţa locului pentru constatarea şi colectarea datelor necesare. Pe baza informaţiilor prelevate, auditorii emit certificatul şi comunică proprietarului calificativul obţinut. Firma autorizată pentru certificat de performanta energetica oferă posibilitatea trimiterii prin poştă a unui certificat energetic ieftin şi alte oraşe din ţară.
5. Preţul certificatului de performanţă energetic
Preţul certificatului energetic se calculează în funcţie de anumiţi factori. După modelul, complexitatea şi suprafaţa clădirii, preţul unui certificat energetic este estimat între 130 – 180 lei.
6. Durata eliberării certificatului şi valabilitatea
Certificatul de performanţă energetică se eliberează de către auditorii Enermed Impex în cel mai scurt timp, în maxim 24 de ore de la data vizitei la faţă locului.
Valabilitatea documentului este de 10 ani, după care se efectuează o nouă certificare.
Certificatul energetic este obligatoriu odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in anul 2007, fiind un angajament in acest sens. Scopul acestui act este de a incerca sa avem cladiri cat mai eficiente din punct de vedere energetic si a reduce poluarea inconjuratoare.
Practic, incepand cu anul 2020 se doreste construirea numai de cladiri cu zero energie sau chiar cu energie pozitiva.
Prevederile de obligativitate a certificatului energetic incepand cu anul 2007 nu au fost introduse si pentru tara noastra, Romania obtinand o amanare in acest sens. Motivele au fost obiective, neexistand suficienti auditori energetici in tara noastra, bine instruiti care sa poata face fata unui numar mare de solicitari. In anul 2011 s-a introdus obligativitatea certificarii energetice, insa doar in cazul cladirilor pentru care s-a solicitat credit ipotecar, pentru restul tranzactiilor nefiind nevoie de acest act.
In vara anului 2013, mai exact incepand cu 19 iulie, obtinerea unui certificat energetic este obligatorie pentru toate tranzactiile imobiliare (vanzare, inchiriere) si de receptie a cladirilor.
Auditarea energetica a fost insa obligatorie pentru reabilitarile executate cu Fonduri Europene sau fonduri de la primariile locale. In acest caz este foarte important a se cunoaste care sunt masurile de reabilitare pentru fiecare imobil in parte, in functie de particularitatile acestuia (dimensiuni, an constructie, clima, existenta tamplariei termopan etc).
Ceea ce se realizeaza in cadrul reabilitarii energetice este o scadere a pierderii de caldura a imobilului cat si imbunatatirea sau schimbarea instalatiilor cladirii. Solutiile propuse trebuie sa fie fezabile si din punct de vedere economic, adica sa se amortizeze in cel mult 10 ani. Se intocmeste de asemenea si un certificat energetic inainte de reabilitare cat si dupa executarea acesteia. De multe ori proprietarii considera ca acest certificat energetic realizat pentru tot blocul le este folositor si pentru vanzarea sau inchirierea apartamentului acestora. Din pacate nu este asa, calculul fiind diferit deci fara nici o legatura intre cele doua. Nu mai vorbim ca in cadrul aceluiasi imobil exista apartamente amplasate la etaj curent, parter (cu pierdere de caldura suplimentara catre subsol, fata de etaj curent) sau ultim nivel (cu pierdere suplimentara catre terasa imobilului), sau cu unul sau mai multi pereti exteriori. Astfel nu se poate face legatura intre certificatul energetic al imobilului si cel al apartamentelor existente in acesta, diferentele fiind mari din punct de vedere energetic.
Cum o sa arate certificatul energetic al unui imobil de peste 5-6 ani?
Daca se mentin reglementarile actuale referitoare la obligativitatea construirii numai a imobilelor eficiente energetic incepand cu anul 2020, atunci este posibil sa nu mai cheltuim nimic pe utilitati incepand cu acea perioada. Este greu de imaginat asa ceva in contextul in care in tara noastra consumul pentru energie termica este destul de ridicat.
Pentru imobilele reabilitate acesta este insa injumatatit datorita anvelopei mult mai performante din punct de vedere energetic. Practic pentru o cladire cu zero energie certificatul energetic va trebui sa reflecte acest aspect, adica aproape zero consum. Poate este impropriu spus zero consum, acesta va exista insa va fi acoperit din sursele regenerabile de energie existente in astfel de imobile.
Diferenta intre un bloc nereabilitat termic si un bloc reabilitat termic este evidenta, atat prin teste, cat si prin diferenta in costurile de incalzire si in poluarea termica a mediului in care se afla aceste cladiri.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu