joi, 22 octombrie 2015

Arestare bomba la Iasi. Regele mezelurilor si-a petrecut noaptea dupa gratii

• Prejudiciul adus bugetului statului este urias • Ancheta a fost realizata de Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Iasi

Actiune in forta a Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, care incepand de ieri la primele ore ale diminetii a descins la domiciliile unor indivizi din Grajduri, Ciurea si Scanteia, dar si la sediile unor firme, intr-un dosar in care sunt cercetate fapte de evaziune fiscala, cu un prejudiciu urias adus bugetului statului. Astfel, reteaua evazionista la care au aderat indivizii din Iasi si din judetul Bihor a prejudiciat statul cu suma de 750.000 lei. Din aceasta retea evazionista facea parte si o celebra fabrica de mezeluri din Salonta, judetul Bihor, iar potrivit unor surse patronul acesteia, Emil Mance, a fost retinut aseara de politistii ieseni, iar cel mai probabil va fi dus la instanta pentru aprobarea mandatului de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile. De asemenea, in aceeasi cauza au mai fost retinute doua persoane.

Citeste si: Un barbat din Sri Lanka si o moldoveanca le-au tras-o inspectorilor fiscali din Iasi. Ce a urmat este incredibil

De altfel, in acest dosar, politistii ieseni lucreaza cu colegii lor din judetul Bihor, care pe data de 15 octombrie au realizat, in acelasi dosar, un numar de 5 perchezitii imobiliare. Politistii ieseni si bihoreni au ridicat documente în cadrul unei anchete care vizeaza fapte de evaziune fiscala în domeniul comertului cu carne si mezeluri. Patronul societatii, Emil Mance, este banuit ca se aproviziona cu marfa de la firme de tip "fantoma", produsele fiind revândute ulterior prin carmangeriile bihoreanului, situate în Salonta. De asemenea, persoanele implicate in acest dosar nu ar fi inregistrat, sau ar fi inregistrat fictiv in actele contabile operatiunile economice pe care le-au desfasurat de-a lungul timpului. Domeniul in care acestia activau este cel al importurilor intracomunitare de carne din Ungaria, de unde aduceau produse alimentare, pe care le vindeau in mod ilegal in Romania. Daca saptamana trecuta au fost conduse la audieri opt persoane, ieri la sediul IPJ Iasi au mai sosit alte trei persoane de etnie rroma, suspecte in acelasi dosar de evaziune fiscala, urmand sa fie dispuse masurile legale. 

Zeci de firme fantoma "patronate" de tigani

In ultimii doi ani, ofiterii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice au descoperit mai multe firme care au prejudiciat bugetul statului cu zeci de milioane de euro si care aveau comportament de firme "fantoma", fiind furnizoare de facturi false pentru afaceristi de genul celui mentionat mai sus, care doreau sa inregistreze in contabilitate unele cheltuieli fictive, pentru a plati impozite mai mici catre bugetul statului. Printre firmele "fantoma" putem enumera ALPACINO IMPEX SRL, DANUBIANA METAL SRL, COMESAD CONSTRUCT SRL, NICOANTO SRL, EURO METAL OIL COMPANY SRL, METAL COMESAD SRL, METAL GOLD PALAS SRL, METAL FON-STIL si asa mai departe. O alta retea de evazionisti care activa in acelasi domeniu al produselor din carne a fost controlata la Iasi de sri lankezul Sdanga Arachchiga Don Karunalal Sarath, personaj care acum este dat in urmarire internationala. Partenerii de afaceri ai sri lankezului erau mai multe abatoare din judetul Botosani. Prejudiciul in acest dosar depaseste 2 milioane euro.

Citeste si: Afaceri de milioane de euro cu firme fantoma. Din banii furati s-au construit palate

Principalele firmele implicate sunt Loscarn si SC Merival Accesorii SRL din Raducaneni. "In perioada 2 august 2012 - 30 iunie 2013, SC Merival Accesorii SRL a inregistrat in evidenta contabila achizitii de animale (bovine), materiale de constructii, prestari servicii de la SC Loscarn SRL, in valoare de 6.960.822 lei, cu TVA aferenta in valoare de 1.670.597 lei. Achizitiile de bunuri si servicii inregistrate de SC Loscarn SRL au fost refacturate catre diversi clienti, iar contravaloarea a fost achitata integral in numerar, pe baza de chitante. SC Loscarn SRL are comportament de firma fantoma", au constatat inspectorii fiscului care au contribuit la realizarea acestei anchete.

Pe langa firmele Loscarn si Merival Accesorii, din reteaua de evaziune mai fac parte societatile Kalis Carn SRL din Prisecani, Tolis Best SRL din Comarna, Meridian Carn SRL din Prisecani, toate acestea avand ca obiect de activitate comertul cu animale si produse din carne. Printre persoanele implicate se mai numara o basarabeanca pe nume Foros Olesia, care controla firma Kalis Carn, Ionel Iulian Luca, care controla firma Tolis Best, iar la Meridian Carn, administrator era un anume Constantin Crudu. De asemenea, de la firma Merival Accesorii este anchetat si Mihai Apreutesei poreclit Manea.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu