joi, 22 octombrie 2015

Ascundeti-va in case! Toti au sperat sa nu se intample asta! Monstrul anului 2015 a fost eliberat ieri!



• Ceea ce reporterii BUNA ZIUA IASI au anuntat inca din luna martie s-a intamplat ieri: cel mai periculos criminal aparut in Iasi in anul 2015 a fost lasat in libertate • In acelasi timp, a primit pedeapsa maxima care se putea aplica • Este o situatie care nu s-a mai intamplat niciodata in istoria justitiei iesene • Motivul este unul cat se poate de ciudat, minorii condamnati in prima instanta trebuie lasati in libertate • Aseara, mama lui Eduard Perju l-a adus de la Braila la Tomesti

Ieri dimineata, judecatorii de la Tribunalul Iasi au anuntat ceea ce reporterii BUNA ZIUA IASI au prevazut ca se va intampla inca din luna martie: scoaterea din arest a lui Eduard Perju, asasinul din Parcul Copou. Astfel, odata cu decizia de condamnare a acestuia, instanta de judecata a dispus inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Intr-un material publicat pe data de 23 martie 2015, sub titlul "Panica se intinde in tot Iasul! Premiu pentru asasinul din Copou! Baricadati-va in case!" reporterii BUNA ZIUA IASI au fost singurii care au anuntat ca o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie poate schimba radical situatia inculpatilor minori. Mai exact, acestia trebuie pusi in libertate in momentul in care se pronunta o prima hotarare a instantelor de judecata, indiferent de gravitatea acuzatiilor care li se aduc.

Citeste si: HALUCINANT! Eduard Perju si Elena Gugulica, vazuti impreuna inainte de oribila crima

Dezbaterea din BZI a aparut chiar inainte de trimiterea in judecata a lui Eduard Perju. Ieri a fost lasat sa iasa din arest, pentru ca tot ieri s-a dat sentinta de condamnare a lui. A fost pedepsit cu 15 ani de detentie intr-un centru pentru minori. Aceasta pedeapsa reprezinta in fapt, in sensul noului Cod Penal, o masura educativa care se aplica inculpatului minor. Perju ar putea sa iasa din acest centru pentru minori, situat la Braila, dupa ce executa jumatate din pedeapsa. In ceea ce priveste daunele morale, parintii victimei nu au vrut niciun leu cu titlul de despagubiri. Ieri dupa amiaza, au fost efectuate formele de eliberare din Centrul de detentie de la Tichilesti.

Citeste si: Lovitura de teatru in cazul crimei din Parcul Copou! Iata ce se intampla cu ucigasul Dianei Gugulica

"In cursul zilei de astazi, Tribunalul Iasi s-a pronuntat intr-un dosar penal in care inculpat era o persoana minora. Instanta a dispus condamnarea inculpatului minor la masura educativa maxima a internarii intr-un centru de detentie pe o durata de 15 ani. In acelasi timp, in conformitate cu decizia data de Inalta Curte de Casatie si Justitie in recurs in interesul legii numarul 7/2015, instanta a constatat incetata masura arestului preventiv sub imperiul careia acest inculpat minor se afla inca din momentul din care a debutat urmarirea penala in cauza. Ca o solutie gasita de judecatorul cauzei, s-a dispus luarea masurii arestului la domiciliu fata de acelasi inculpat minor", a precizat ieri judecatorul Camelia Toderica, purtatorul de cuvant al Tribunalului Iasi.

Avocatul familiei victimei: "Este o totala contradictie, fara logica juridica"

Pe de alta parte, familia victimei este extrem de revoltata din cauza acestei sentinte. Problema nu este pedeapsa stabilita de instanta, ci faptul ca a fost lasat in libertate pe baza unei decizii nedrepte data de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Citeste si: O eleva olimpica, ucisa de iubit in Copou! Planul diabolic din spatele crimei care a cutremurat Romania! FOTO, VIDEO SOCANT

"Este inadmisibil ca, in momentul in care a primit pedeapsa de la instanta de judecata, sa primeasca in acelasi timp libertatea drept premiu de la legiuitor. Este nedrept pentru familie si pentru societate, chiar pentru scopul justitiei. Este o totala contradictie, fara logica juridica. Nu poti sa-l condamni, fie si la o masura educativa si, in acelasi timp, sa obligi instanta de judecata sa-l lase in libertate", a declarat ieri avocatul Gabriela Gradinariu, aparatorul familiei Dianei. Eduard Perju a fost adus azi-noapte la un imobil inchiriat in Tomesti. "Nu avem un domiciliu stabil. Ne mutam de la unul la altul. Stam pe la prieteni", a spus mama lui Eduard Perju la ultimul termen de judecata.

Citeste si: Eduard Perju, dezastru la scoala. Ce spun profesorii

"Nu cred ca are vreun rost sa-mi dati drumul. Oricum ma intorc. Am facut fapta, nu-i corect sa-mi dati drumul", a spus asasinul atunci cand s-a discutat lasarea lui in libertate. In situatia cea mai grea se afla parintii Dianei Gugulica si martorii din dosar. Tatal Dianei, prezent si el in sala de judecata, a ramas mut cand a aflat ca ucigasul fiicei sale ar putea fi scos din puscarie. "Nu-mi cereti sa inteleg un asemenea lucru, stiu ca asa zice legea, dar nu pot sa inteleg. Nu vreau sa fie nimeni in pielea mea", a spus cu ochii in lacrimi tatal Dianei.

Detalii despre o decizie revoltatoare

S-a ajuns in aceasta situatie ca urmare a promovarii unui recurs in interesul legii, formulat de Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe data de 26 ianuarie 2015. Este primul recurs in interesul legii, analizat de completul specializat din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in anul 2015. S-a pornit de la premiza ca instantele din Romania nu au o practica unitara in ceea ce priveste situatia minorilor pentru care s-a dispus masura internarii intr-un centru de detentie. Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal, minorii nu mai pot fi condamnati pentru faptele lor. Se incearca reintegrarea lor in societate prin instituirea unor masuri de internare in centre special amenajate. Unii judecatori au considerat ca minorii trebuie pusi in libertate in momentul in care se decide, in prima instanta, emiterea unei hotarari prin care se dispune o masura educativa. Astfel, minorii care comit infractiuni ar fi trebuit lasati in libertate din momentul sentintei date de prima instanta de judecata, pana la ramanerea definitiva a sentintei. Alti judecatori din tara au considerat ca minorii trebuie sa fie tinuti in spatele gratiilor pana in momentul in care dosarul se judeca definitiv, dupa care sa fie trimisi in aceste centre de educare. Analizand aceste decizii contrare ale instantelor de judecata din Romania, in luna martie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit in mod clar cum trebuie sa se intample lucrurile: toti minorii care au primit un verdict de la prima instanta trebuie lasati in libertate. Aceasta decizie aberanta trebuie schimbata de urgenta!

In rechizitoriul procurorilor, sunt descrise pas cu pas amanunte esentiale din ziua crimei. Dupa ce s-ar fi certat foarte tare pe facebook, Perju a inceput sa puna la cale detaliile asasinatului. A considerat ca cel mai simplu ar fi sa o ucida, legandu-i in jurul gatului un colier folosit la fixarea capacelor auto. "Potrivit propriilor declaratii, inculpatul a luat hotarârea de a ucide victima, sens în care, în dimineata zilei de 28 februarie 2015 a cautat în autoturismul tatalui sau un obiect apt sa conduca la rezultatul dorit. A gasit un colier din plastic dur, folosit în mod obisnuit la fixarea capacelor auto, iar la ora 13:30, având asupra sa acest obiect, s-a îndreptat spre Parcul Copou", au precizat procurorii. Asasinul i-a spus fetei sa se intoarca cu spatele ca sa-i ofere un cadou de despartire. Victima a crezut ca fostul sau prieten ii va da un colier. "Minora s-a asezat pe spatarul bancii si au continuat discutia. La un moment dat, inculpatul a pretextat ca avea un cadou sa-i ofere, cerându-i victimei sa închida ochii si sa-si ridice parul. Minora s-a conformat, împrejurare în care, cu o singura miscare, inculpatul i-a înfasurat colierul în jurul gâtului si l-a strâns", au descris procurorii.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM
loading...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu