vineri, 23 octombrie 2015

Cum a fost 'prăduit' patrimoniul statului de pe Litoral în mandatul ministrului Elena Udrea

Autor: Ion Alexandru 23 Oct 2015 - 10:16
Cum a fost 'prăduit' patrimoniul statului de pe Litoral în mandatul ministrului Elena Udrea Karina Knapek/Intact Images Ministrul Turismului, Elena Udrea, tine o conferinta de presa, la sediul Ministerului, in Bucuresti, luni, 6 iulie 2009. INTACT IMAGES/Jurnalul National/Karina Knapek
Vezi galeria foto


Mai multe hoteluri, restaurante şi hectare întregi de teren intravilan amplasate în staţiunile turistice de la malul Mării Negre, au încăput, din anul 2009, pe mâna cercului de interese controlat de Elena Udrea. Acestea reprezintă active ale societă- ţilor comerciale de turism la care statul deţine acţiuni şi care, prin hotărâre a Guvernului Boc, au fost scoase la o aşa-zisă privatizare. Preţurile de pornire ale licitaţiilor au fost de-a dreptul ridicole, având în vedere amplasamentele obiectivelor în cauză, însă, chiar şi aşa, investitorii nu s-au arătat foarte interesaţi să le achiziţioneze. În spatele acestor demersuri oficiale, însă, s-a ascuns un mecanism subteran prin care două obiective extrem de preţioase ale statului de pe Litoral au încăput pe mâna grupării controlate de protejata lui Traian Băsescu, Elena Udrea.

Mecanismul acestei afaceri este simplu. S-au inventariat proprietăţile statului de pe Litoral, s-a emis un act guvernamental care să permită înstrăinarea lor, statuându-se drept „vătaf” pe plantaţie doamna regimului. Apoi, mâna dreaptă a acesteia a fost „unsă” la conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), autoritate îndrituită să scoată la vânzare activele respective, după care se trec cele mai valoroase în proprietatea unor apropiaţi ai reţelei coordonate de vânzători, la preţuri mult sub valoarea de piaţă. După care se falimentează firma de stat, la masa credală înscriindu-se, ca şi creditor, pe persoană fizică, însuşi cel care s-a ocupat de vânzarea activelor respective.

Privatizare prin hotărâre a Guvernului Boc
Cel mai scandalos exemplu care devoalează modul de operare descris mai sus este cel al societăţii Carmen Silva 2000 SRL, societatea de stat care a deţinut deja faimoasa Vilă Săbărel, care face obiectul ultimului dosar în care DNA cere urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea. „Jurnalul Naţional” a arătat, în ediţia de ieri, modul în care Cabinetul Emil Boc a emis, în anul 2009, Hotărârea de Guvern nr. 330, prin care au fost scoase la privatizare activele societăţilor de turism la care statul este acţionar. Cu acest prilej, n Pregătite pentru rechinii imobiliari n Unde au ajuns activele societăţilor de turism de la Marea Neagră Mai multe hoteluri, restaurante şi hectare întregi de teren intravilan amplasate în staţiunile turistice de la malul Mării Negre, au încăput, din anul 2009, pe mâna cercului de interese controlat de Elena Udrea. Acestea reprezintă active ale societă- ţilor comerciale de turism la care statul deţine acţiuni şi care, prin hotărâre a Guvernului Boc, au fost scoase la o aşa-zisă privatizare. Preţurile de pornire ale licitaţiilor au fost de-a dreptul ridicole, având în vedere amplasamentele obiectivelor în cauză, însă, chiar şi aşa, investitorii nu s-au arătat foarte interesaţi să le achiziţioneze. În spatele acestor demersuri oficiale, însă, s-a ascuns un mecanism subteran prin care două obiective extrem de preţioase ale statului de pe Litoral au încăput pe mâna grupării controlate de protejata lui Traian Băsescu, Elena Udrea. Elena Udrea, în calitate de ministru al Turismului, la vremea respectivă, a primit puteri depline pentru a vinde aceste bunuri. În 2010, după ce Ministerul Turismului s-a unit cu cel al Dezvoltării Regionale, fiind ambele date pe mâna Elenei Udrea, au fost publicate anunţuri de privatizare a activelor deţinute de societăţile de turism SC Carmen Silva 2000 SA, SC Neptun-Olimp SA, SC Mamaia SA, SC Litoral SA şi SC LIDO SA, precum şi anumite pachete de acţiuni ale statului român la anumite firme din domeniul turismului. Spre exemplu, în acest fel au fost scoase la vânzare pachete de acţiuni deţinute de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului la Athenee Palace SA, Euroturism Sibiu SA sau Valahia SA Târgovişte, precum şi acţiuni deţinute de LIDO SA la SC Muntenia Internaţional SRL sau Union International Center SRL. Carmen Silva 2000, falimentată. Creditor – Ana Maria Topoliceanu Societatea de la care SC Romlit Spectrum SRL a cumpărat, în condiţii penale, vila din Eforie Sud a primit, în anul 2010, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, permisiunea să înstrăineze două imobile aflate în patrimoniul său. Este vorba despre Complexul „Han Hora” şi Vila „Alexandru Ioan Cuza”, ambele amplasate în staţiunea Eforie Sud. În patrimoniul Carmen Silva 2000 SA s-a aflat şi conacul denumit Vila Săbărel, care, însă, nu s-a aflat pe această listă de privatizări.
La data de 5 iulie 2010, Carmen Silva 2000 SA anunță organizarea unei licitaţii cu strigare pentru vindera Vilei „Alexandru Ioan Cuza”, la un preţ de pornire de 55.000 de euro fără TVA. Pentru că nimeni nu s-a arătat interesat să achiziţioneze activul, a mai fost organizată o nouă licitaţie, al cărei anunţ a fost făcut în 9 iunie 2010. Potrivit unor surse, această vilă a fost, în cele din urmă, vândută prin această metodă. În ceea ce priveşte Complexul „Han Hora” - compus din Restaurantul Han Hora, cu o suprafaţă de 963 mp, o centrală termică ce ocupă alţi 67 mp, Vila Egreta, compusă din parter şi un etaj, având o suprafaţă utilă de 1.050 mp şi o terasă cu suprafața de 118 mp - acesta a fost scos la vânzare, prima dată, în 20 mai 2011, la un preţ de pornire de 217.500 de euro fără TVA. După şase încercări eşuate de vânzare, preţul de pornire a scăzut, în data de 17 octombrie 2011, la 163.125 euro fără TVA, licitaţia fiind reluată, tot fără succes, în data de 12 aprilie 2012, în ultimele zile ale ministeriatului Elenei Udrea. În tot acest timp, al treilea activ deţinut de Carmen Silva 2000 SA în staţiunea Eforie Sud, Vila Săbărel, a fost vândut, prin presiuni exercitate asupra administratorului firmei Romlit Spectrum SRL, aflată, pe acte, în proprietatea consilierului Elenei Udrea, Tudor Liberiu Breazu, la un preţ de 56.000 de euro, banii pentru achiziţie fiind împrumutaţi firmei de către o rudă a Elenei Udrea. Interesul pentru redresarea financiară a Carmen Silva 2000 SA, invocat la momentul în care s-a decis privatizarea activelor, pare să fi existat doar ca imagine. În urma acestor manevre, societatea şi-a cerut, în anul 2013, la Tribunalul Constanța, falimentul. În noiembrie 2014, instanţa a desemnat drept administrator judiciar al companiei casa de insolvenţă REI Insolvency IPURL Bucureşti. Interesant este că, odată cu declanşarea procedurii falimentului, s-au înscris la masa credală mai mulţi creditori ai Carmen Silva 2000 SA, printre care se numără şi Ana Maria Topoliceanu, mâna dreaptă a Elenei Udrea şi fosta şefă a CNI, care avea în parohie societăţile de turism, inclusiv Carmen Silva 2000 SA. În data de 27 septembrie 2015, administratorul judiciar al Carmen Silva 2000 SA a anunţat scoaterea la licitaţie a ultimului activ rămas în proprietatea firmei falimentare, adică acel Complex „Han Hora”. De această dată, în urma raportului de evaluare făcut, valoarea activului a fost stabilită la 157.000 de euro.

Noi am scos de un an de zile la lici- taţie structurile pe care le aveam pe Litoral. După un an, am reuşit să vindem un magazin şi un imobil neamenajat în Mamaia. Nu terenurile, nu vilele, nu hotelul de cinci stele Mamaia. Elena Udrea

Udrea, invitaţie pe blog pentru Stelu să cumpere hotelul din Mamaia?
Elena Udrea declara, zilele trecute, în apărarea sa că vânzarea hotelurilor de pe Litoral este „opera” exclusivă a Anei Maria Topoliceanu şi că ea, ca ministru, nu a avut niciun fel de implicare în această operaţiune. Afirmaţia sa este contrazisă de un text scris chiar de Udrea, pe blogul personal, în data de 3 iulie 2011. Cu acest prilej, protejata lui Băsescu a înfierat modul în care Guvernul Năstase a privatizat sistemul turistic şi a făcut un apel public la investitori să vină şi să cumpere proprietăţi pe malul mării. „Susţin categoric vânzarea, în modul cel mai transparent posibil şi corect economic, a activelor pe care statul le mai deţine. (…) Noi am scos de un an de zile la licitaţie structurile pe care le aveam pe Litoral. După un an, am reuşit să vindem un magazin şi un imobil neamenajat în Mamaia. Nu terenurile, nu vilele, nu hotelul de cinci stele Mamaia. (…) Acum este un moment bun pentru a face investiţii în turism (…). Mă adresez cunoscuţilor, amicilor, colegilor din toate partidele, oricui este interesat, din ţară sau din afara ei, cetăţean român sau străin, persoană fizică sau juridică etc. Şi îi asigur pe toţi că vor primi tot sprijinul din partea MDRT, în condiţiile legii”, scria Udrea pe blog. Apelul ei pare să fi fost auzit de Gheorghe Stelian, zis „Stelu”, colaboratorul soţului Elenei Udrea, Dorin Cocoş. Complexul Hotelier Mamaia, la care făcea referire Elena Udrea, a aparţinut statului prin SC Mamaia SA. Compania a scos activul la vânzare, la o lună de la articolul de pe blog, mai exact în data de 9 august 2011, pentru 3.777.625 euro fără TVA. Ulterior, preţul a ajuns la 3.210.981 euro fără TVA, iar, la final, Gheorghe Stelian, prin intermediul lui Silviu Iordache, l-a achiziţionat cu 2 milioane de euro fără TVA. Astăzi, firma lui Stelu va ridica pe locul fostului Complex Hotelier Mamaia un ansamblu rezidenţial.

Ce active a mai scos Udrea la vânzare

Acestea reprezintă doar unele bunuri ale statului care au ajuns, în cele din urmă, în patrimoniul reţelei controlate de Elena Udrea. Ministerul Dezvoltării Regionale a mai scos însă la privatizare şi alte unităţi hoteliere sau spaţii destinate turismului. NEPTUN OLIMP SA n Teren intravilan de 3.000 mp, limitrof Hotelului Dacia, din staţiunea Neptun - 300.000 de euro fără TVA. n Teren în suprafaţă de 4.483,73 mp, limitrof Restaurantului Marea Neagră din Neptun - 572.651 euro fără TVA. n Teren în suprafaţă de 26.501 mp în vecinătatea Gării Neptun - 716.255 euro fără TVA. n Pizzeria Complex Internaţional şi terenul aferent, în suprafaţă de 1.461,75 mp - 231.300 de euro fără TVA. n Complexul Faleza Galaţi, la care se adaugă un teren de 3.586,74 mp, situat în Municipiul Galaţi - 1.164.533 euro fără TVA. MAMAIA SA n Vila Turistică Mamaia şi un teren de 2.415 mp, pentru un preţ de pornire de 800.000 de euro fără TVA. n Anexă a unui teren din zona Restaurantului Nord din Constanța, pentru care a cerut 1.326 euro fără TVA, o staţie de dedurizare, la 7.157 euro fără TVA, o centrală termică evaluată la 9.837 euro fără TVA şi un teren intravilan, în suprafaţă de 345 mp, în oraşul Năvodari – zona Popas III Mamaia, pentru care a cerut un preţ de 30.102 euro fără TVA. LITORAL SA n Imobilul „Magazie propagandă”, cu un teren aferent de 712 mp, amplasat în staţiunea Mamaia -163.651 euro fără TVA. n Sediul administrativ al Hotelului Bucureşti „B” din Mamaia, cu tot cu un teren de 692 mp - 481.174 euro fără TVA. n Magazinul Comercial – Sediul Social al Agen- ţiei Litoral, din Municipiul Constanţa - 95.557 euro fără TVA.

Valoarea reală a Vilei Săbărel era în 2010 de 373.000 de euro
Pe lista de privatizări a obiectivelor turistice ale statului, amplasate în staţiunea Eforie Sud, există un activ scos la vânzare de SC LIDO SA în 22 noiembrie 2010. Este vorba despre Vila „Anunciata”, în suprafață de 262,74 metri pătraţi, al cărei preţ de pornire stabilit de stat a fost de 109.300 de euro fără TVA. Acest lucru arată că valoarea reală a unui metru pătrat de construcţie în Eforie Sud, la momentul respectiv, era de cel puţin 418 euro fără TVA. Vila Săbărel, amplasată chiar în apropierea falezei, are o suprafaţă construită de 720 metri pătraţi. Asta înseamnă că preţul real al vilei ajunse în proprietatea lui Breazu, pentru care acesta a plătit 56.000 de euro, era de 300.960 de euro fără TVA, adică de 373.190 de euro cu TVA inclus, ceea ce reprezintă o valoare de aproape şapte ori mai mare.

Doar unul dintre cele două imobile valoroase ale statului s-a aflat oficial pe lista anunţurilor de privatizare prin licitaţie cu strigare, obiectiv care a intrat în proprietatea lui Gheorghe Stelian, zis „Stelu”, cunoscut drept „săgeata lui Cocoş“. Cealaltă proprietate, care face obiectul cercetărilor DNA în ultimul dosar privind-o pe fostul ministru al turismului, este Vila Săbărel, achiziţionată de apropiatul Elenei Udrea, Tudor Liberiu Breazu.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu