marți, 27 octombrie 2015

Primăria mai vrea o microhidrocentrală

Primăria mai vrea o microhidrocentrală

Primăria mai vrea o microhidrocentrală
26 October
00:00 2015
Apă mai ieftină pentru romaşcani, printr-o nouă investiţie, care să se deruleze pe raza mai multor localităţi. Asta doreşte primarul Romanului, care consideră că o nouă microhidrocentrală ar fi soluţia pentru o apă mai ieftină şi fără teama de restricţii.
“Noi avem o gândire, mă refer la încă o microhidrocentrală în zona Pildeşti, care, prin bazinul pe care îl va face acolo, va asigura apa necesară pentru a avea pânza freatică la nivel satisfăcător, astfel încât, din puţuri, pompele să tragă apa necesară pentru alimentarea oraşului. Mai mult, ne-am dori ca, prin acest proiect integrat, pe dealul Corhanei să fie realizat un castel de apă. Apa care va fi trasă din pânza freatică, care va fi asigurată de acel lac de acolo, va putea fi pompată în castelul de apă de pe dealul Corhanei cu energia produsă de microhidrocentrala de acolo. Iar de la castelul de apă, toată apa să vină, prin cădere, în municipiul Roman. Asta ar însemna o scădere a preţului la apă cu cel puţin 40 – 50%, plus că ar fi un element revoluţionar, deosebit, şi ar asigura o independenţă energetică şi de resurse a municipiului Roman. De aceea vorbeam de acel teren din zona puţurilor. Este un proiect care nu poate fi rezolvat de azi pe mâine, care ţine de posibilitatea oraşului de cumpăra terenul, de partea de finanţare prin proiecte europene, pentru a putea construi un astfel de obiectiv. Trebuie gândit ca în cinci, în şapte ani să poată fi realizat”, a afirmat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.
Municipiul Roman trebuie să respecte, însă, asocierea în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară AquaNeamţ, cel puţin cinci ani de la finalizarea proiectului european derulat în judeţ de ApaServ. Datorită acestui proiect, în oraş s-au făcut lucrări de extindere a reţelei de canalizare şi se lucrează la modernizarea staţiei de epurare a apelor uzate din cartierul Bălcescu.
Operatorul de apă intenţionează ca, în noul exerciţiu financiar, să obţină alte fonduri europene pentru continuarea lucrărilor de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare. Reprezentanţii administraţiei locale susţin că, în nou master plan, pentru Roman nu este prevăzută decât o conductă de apă care să aducă apă de la Preoteşti până la Pildeşti şi că acest proiect nu intră în contradicţie cu ceea ce vor ei să facă la Pildeşti.
Conform legislaţiei europene, nu se alocă mai multe fonduri pentru acelaşi scop. Prin urmare, dacă Romanul ar fi inclus în master planul 2 al ApaServ pentru lucrări care să asigure, în condiţii mai bune, apa romaşcanilor, Primăria nu ar putea benefica de bani europeni pentru realizarea unui proiect care ar avea acelaşi rezultat.
Mai există şi posibilitatea ca banii europeni din exerciţiul financiar 2014-2020 să nu poată fi utilizaţi pentru proiecte de acest tip, acest lucru fiind stabilit între autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Bruxelles, încă din timpul negocierilor pentru noul acord. Dacă proiectul nu va fi eligibil, banii ar putea veni din altă parte.
“Acest proiect ar putea fi realizat cu Apele Române şi cu Ministerul Mediului. Apele Române ar rezolva o problem cu regularizarea cursului râului, iar în ceea ce priveşte mediul, trebuie văzut cât ţine situl Natura 2000 şi până unde ne putem extinde. În ceea ce priveşte fondurile, nouă ne scade gradul de îndatorare, începând cu anul următor. Noi am avut 17,5%. Acum avem între 15 şi 15,5%. De anul viitor vom coborî la 12%. Un împrumut de şapte milioane de euro ne va duce spre 17 – 18%, deci sub plafonul maxim de 30% grad de îndatorare, permis unui municipiu. Cred că ar merita, pentru un obiectiv atât de îndrăzneţ”, a adăugat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu