sâmbătă, 24 octombrie 2015

Primarii din judet au fost cumparati. Guvernul PSD varsa zeci de milioane lei in scop electoral



• Zeci de milioane de lei vor ajunge in conturile primariilor din judetul Iasi in perioada urmatoare • Banii au fost alocati de Guvernul PSD, imediat dupa alegerea noii conduceri a partidului • Cei mai vaduviti vor fi primarii liberali, care nu se vor alege cu nimic din acesti bani •  Fondurile vor fi gestionate de liderii PSD ai Consiliului Judetean Iasi

Primarii din judetul Iasi vor beneficia de o noua pomana electorala in perioada urmatoare. Guvernul a aprobat ieri o noua rectificare bugetara, venita in sprijinul administratiilor locale, sumele alocate fiind de ordinul zecilor de milioane lei. Judetul Iasi se va alege cu circa 34 milioane lei, bani pentru echilibrarea bugetelor locale. Circa 9 milioane de lei din aceasta suma vor intra doar in conturile Consiliului Judetean Iasi, autoritate controlata in prezent de catre PSD.

Intreaga suma va fi distribuita oricum de catre Consiliul Judetean Iasi si este de asteptat ca cei peste 60 de primari ai PSD sa fie favorizati la alocarea banilor. Fondurile au fost destinate finalizarii unor proiecte derulate prin Programul National de Dezvoltare Locala, initiat de Liviu Dragnea, actualul lider al PSD. Banii ar trebui alocati pentru finalizarea unor obiective de interes local, demarate in urma acestui program.

"Prin actul normativ se aduc o serie de modificari cu privire la Programul National de Dezvoltare Locala. Acestea au ca scop îmbunatatirea mecanismului de implementare, care face posibila corelarea ritmului de finantare a proiectelor cu ritmul de executie a lucrarilor de construire ale acestora. Având în vedere ca durata de executie a unui astfel de obiectiv depaseste, cel mai adesea, durata unui an calendaristic, contractele de finantare vor fi multianuale, încheiate pe o perioada de cel mult patru ani, asigurându-se finantarea pâna la finalizare a obiectivelor incluse în program. Mecanismul  de implementare va asigura predictibilitatea resurselor alocate, precum si posibilitatea ca sursele de finantare sa fie complementare", se arata in adresa Guvernului. Desi Iasul este unul din cele mai mari judete din zona Moldovei si din tara, alte regiuni au beneficiat de fonduri mai importante. De exemplu, judetul Bacau va incasa circa 35 milioane lei, in timp ce la Suceava vor ajunge peste 45 milioane lei.

Rectificare electorala

Banii pentru unitatile administrativ-teritoriale nu sunt singurii care vor ajunge la Iasi in aceasta perioada. Pentru finantarea invatamantului preuniversitar pentru Iasi vor fi alocati circa 6,4 milioane de lei. Alte 2,5 milioane lei vor fi alocate pentru plata salariilor personalului din invatamant. Aproape 25 milioane lei vor fi alocati pentru plata salariilor cadrelor din invatamant, in urma hotararilor luate de instantele de judecata. In plus, pentru indemnizatiile persoanelor cu handicap vor ajunge alte 1,6 milioane lei. In total, la Iasi, pentru plata acestor drepturi banesti, Guvernul va aloca peste 39 milioane lei. Rectificarea bugetara a fost aprobata in sedinta de ieri a Guvernului Romaniei. In plus, Executivul a ajuns sa gireze si imprumuturi pentru primariile care vor sa subventioneze sistemul centralizat de incalzire. "Unitatile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2015, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, în limita sumei de 700 milioane lei, în principal pentru finantarea fara sincope a cheltuielilor necesare pentru asigurarea furnizarii energiei termice în sezonul rece. Împrumuturile pot viza, de asemenea, proiectele derulate de UAT-uri în cadrul programelor europene sau a celor guvernamentale", mai sustin reprezentantii Guvernului.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu