In orice caz, asa sustine academicianul rus Vladimir Melnikov, potrivit caruia prognoza serviciului national de meteorologie, potrivit caruia iarna care sta sa vina va fi mai friguroasa decat precedenta, demonstreaza inceputul unui ciclu climatic geros, care va dura 60 de ani.
"Observatiile, analizele si calculele noastre confirma acest lucru si anume ca Terra este supusa nu numai unui proces de incalzire, dar si de racire. Aceste cicluri au o durata diferita. Ele se suprapun, antrenand oscilatii ale vremii. De aceea se si produc acele salturi si coborari, uneori de-a dreptul spectaculoase, ale temperaturilor", a explicat cercetatorul rus.
Fara a-si contrazice colegul, profesorul Rashit Hamtemirov, doctor in stiinte biologice, si-a exprimat speranta ca perioada de racire nu va dura mult. "In Rusia, aceste procese, uneori contradictorii, ale incalzirii globale sunt mult mai intense decat in alte tari. In ultimii 100 de ani, temperatura media a crescut pe teritoriul Rusiei cu aproape doua grade", a adaugat expertul.