vineri, 23 octombrie 2015

Subiectiv: Kovesi l-a scăpat pe Ion Iliescu, în 2007, de urmărirea penală în dosarul Mineriadei


22 Oct 2015 - 21:15
Subiectiv: Kovesi l-a scăpat pe Ion Iliescu, în 2007, de urmărirea penală în dosarul Mineriadei Ion Iliescu (Dragos Stoica/Intact Images)
Răzvan Dumitrescu a reamintit, în ediţia de joi a emisiunii "Subiectiv", că actuala şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost cea care, în 2007, a infirmat decizia de urmărire penală pentru Ion Iliescu în dosarul Mineriadei.

PUBLICITATE
 
 
 
 
Mai mult, adjunctul Laurei Codruţa Kovesi era, la acea vreme, actualul procuror general Tiberiu Niţu.

"Şi la Mineriadă şi la Revoluţie, Laura Codruţa Kovesi a dat niste ordonanţe de infirmare a soluţiei de începere a urmăririi penale. Aş fi crezut în gestul ei dacă lua şi măsuri ca dosarele să se mişte. Dar de atunci au trecut nişte ani, timp în care am fost şi condamnaţi la CEDO", a declarat Răzvan Savaliuc, senior editor Lumea justiţiei, invitat în emisiune.

Procurorii au decis, în martie, să redeschidă instrucţia acestui caz, în urma condamnării României, în septembrie 2014, de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru o anchetă "lacunară şi deficitară", marcată de "lungi perioade de inactivitate".

Iliescu a fost deja pus sub acuzare, în 2005, pentru "crimă şi tentativă de crimă", dar, în 2007, parchetul a infirmat inculparea, apreciind că ancheta a fost afectată
de vicii de procedură, şi a dispus refacerea ei de la zero.

Fostul preşedinte român Ion Iliescu este urmărit penal pentru "crime împotriva umanităţii", la 25 de ani de la violenta descindere la Bucureşti a mii de mineri, folosiţi pentru a zdrobi opozanţii regimului fostui şef de stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu